Speculaaspop

De speculaaspop is een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw.

Deze stevige maar toch ook brosse gekruide koek, wordt gemaakt van bloem, bruine basterdsuiker, boter, speculaaskruiden en specerijen. De bruine basterdsuiker en de donkergekleurde speculaaskruiden geven speculaas de uiteindelijke, kenmerkende donkere kleur en de kruidige, zoete smaak.

De speculaaspop wordt gegeten rond de tijd van Sinterklaas en is in verschillende figuren verkrijgbaar.

De grote speculaaspop wordt ook wel de vrijer genoemd, dit komt omdat men vroeger een speculaaspop gaf aan iemand die hij of zij heel aardig vond. Jongens verklaarden vaak de liefde aan meisjes door zo’n pop te maken. Omdat speculaas vroeger een duur ingrediënt was, was dit de manier om te laten zien hoeveel men om iemand gaf. Die pop werd dan mooi versierd, als een meisje deze pop dan aannam en begon het hoofd op te eten, betekende dit dat de liefde wederzijds was. Begon ze aan de onderkant, dan betekende dit dat de jongen beter ‘de benen kon nemen’ en ze dus niet verliefd was op hem. Hier komt dan ook de term ‘iemand versieren’ vandaan.

ANNO 2021

De speculaaspop is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Speculaas hoort bij de decembermaand en is een traditioneel geschenk in de maanden voor de komst van Sinterklaas. Mensen vinden het leuk, sympathiek en lekker om de speculaaspop te kopen, samen met het gezin te delen en daarmee ook de vereniging te ondersteunen.

De typisch Nederlandse speculaaspoppen worden op traditionele wijze gebakken door Aviateur Banketbakkerijen in samenwerking met Koek Express aan u geleverd.

Al vanaf begin jaren ‘30 biedt Aviateur Banketbakkerijen een breed banketassortiment. Koek en cake van hoge kwaliteit, die op vier locaties in Nederland worden geproduceerd voor de nationale en internationale markt. De Aviateur bakt meer dan vijf miljoen koekjes per dag, exporteert naar meer dan 35 landen en produceert meer dan 100 soorten koek en cake.

Speculaaspop